Sankelo debytoi suunnistuksen maailmancupissa
KilparyhmäJulkaistu: 04.06.2024 23.04

Sankelo debytoi suunnistuksen maailmancupissa

Virkiän Sampo Sankelo teki vahvan läpimurron aikuistasolla ja lunasti toukokuussa paikan suunnistuksen maailmancupin kevätkiertueelle Sveitsin Olteniin ja Italian Genovaan sprinttimatkoille.

Helpolla ei valinta kortesjärveläislähtöiselle Sankelolle irronnut, mutta tärkeimpänä valintakisana olleen SM-sprintin 5. sija 120 kilpailijan pääsarjassa ja mm. vain 14 sekunnin ero viime kesän EM-pronssimitalisti Tuomas Heikkilän pronssisijaan vakuutti valmennusjohdon ja päävalmentaja Thierry Gueorgioun nimeämään 21-vuotiaan Sankelon kahdeksan miehen mc-joukkueeseen.

Kiertue starttasi 25.5. Sveitsin Oltenissa knockout-sprintillä, jonka karsinnassa 3. karsintaerän 26. sija ei vielä riittänyt viemään Sankeloa erävaiheeseen. Sunnuntain sprintissä 3,9 km rata ja 20 rastia taittuivat aikaan 15:59 ja sijoitus 77, +1:47 voittoon suunnistaneesta Ruotsin Emil Svenskistä, kun kisaan starttasi kaiken kaikkiaan 130 miestä.


Kuva: steineggerpix.com & owc olten 2024 / Rémy Steinegger

Viikkoa myöhemmin kiertue jatkui henkilökohtaisella sprintillä Italian Genovassa, missä erityisesti radan alkupää tarjosi vaativaa ja todella teknistä sprinttiä mäen rinteessä, kujilla, puistoissa ja jopa luolissa. Omaan suoritukseensa Sankelo arvioi jääneen reilusti parantamisen varaa.

- Sunnuntain sprinttiviestissä oma tekeminen oli kuitenkin jo varsin hyvää yhtä pitkän välin kömmähdystä lukuun ottamatta.

Genovan sprinttiviestissä Suomen ykkösjoukkue suunnisti upeasti hopealle, Sankelon viedessä viestiä 21:nneksi yltäneessä Suomen 4-joukkueessa kokoopanolla Veera Klemettinen, Aaro Aho, Sampo Sankelo ja Marika Teini.

Vaikka paras sprinttivire jäi odottelemaan seuraavia edustuksia, oli mc-edustus arvokasta kokemusta tuleville vuosille.

- Kulku oli jostain syystä hieman kateissa koko kiertueen, syy on vielä vähän hämärän peitossa. Ensimmäinen maailmancup oli joka tapauksessa hieno ja ikimuistoinen kokemus, josta jää paljon oppia tulevaan. Thierryn valmistautumismateriaalit olivat taattua laatua, joista suoritukset eivät ainakaan jää kiinni. Nyt pienen levon kautta kohti syksyn kisakautta, kiteytti Sankelo mc-debyyttiään.

Pääkuva: IOF / Kristina Lindgren