Virkiän suunnistusjaosto on valmistanut kaksi kiintorastistoa Simpsiölle ja Ritamäelle. Kiintorastien avulla voi kuka tahansa käydä omatoimisesti harrastamassa suunnistusta joko perinteisesti kartan avulla tai sitten kännykkäsi avulla MOBO-sovelluksella, josta kartat löytyvät. Sivun alareunasta löydät linkit, joista voit ladata itse tulostettavan pdf-kartan. Karttoja on myös myytävänä Virkiän iltarastitapahtumissa sekä kaupungin liikuntatoimistolla 5 euron hintaan. Rastit ovat noin 1 metrin korkeita puutolppia, jossa on rastilipputunnus sekä MOBO-rastilaatta. Rasteilla on myös heijastimet, joten ne soveltuvat myös yösuunnistuksen harjoitteluun.

MOBO-suunnistus on nykyaikainen versio kiintorastisuunnistuksesta älypuhelinsovelluksen avulla. Mobiilisuunnistus on ilmaista, ja sitä voi harrastaa Windows Phone-, Android- ja iPhone-puhelimilla. MOBO-suunnistus sopii niin aloittelijan omaksi suunnistusharjoitteluksi kuin kokeneemmankin suunnistajan mukavaksi karttalenkiksi.

Näin pääset alkuun MOBO-suunnistuksessa:

Rasteina käytetään A6-kokoisia MOBO-rastilaattoja, joihin on merkitty rastin numero sekä QR-koodi, jonka avulla suoritetaan rastin leimaus

  1. Lataa ilmainen MOBO-sovellus puhelimeesi. Lisäksi älylaitteessa pitää olla kamera ja QR-koodin lukemiseen tarkoitettu ohjelma.
  2. Avaa sovellus ja anna itsellesi sopiva käyttäjätunnus.
  3. Sovelluksen asetuksista voit määritellä kartan zoomaamisen, kääntymisen ja kartan asennon puhelimen näytöllä sekä maan, jonka alueelta karttoja haetaan ja oman paikan ilmoittamisen sallimisen.
  4. Suorita tarvittaessa sovelluksen kompassin kalibrointi. Kaikissa puhelimissa ei ole sisäänrakennettua kompassia, mutta se ei ole este suunnistukselle.
  5. Valitse sovelluksen listalta haluamasi kartta. Voit myös hakea kaikki alle 50 kilometrin etäisyydellä olevat kartat tai haluamasi maan kartat.
  6. Voit aloittaa reittisi lähtöpaikalta (kolmio) tai joltakin rastilta (ympyrä) ja suunnistaa puhelimen näytöllä näkyvän kartan avulla haluamillesi rasteille valitsemassasi järjestyksessä. Älä mene tonteiksi merkityille alueille (oliivinvihreä väri kartalla).
  7. Kun saavut rastille tai lähtöön, leimaus tehdään lukemalla puhelimella rastilaatassa oleva QR-koodi. Leimatessasi rastilla valitse sovelluksesta Leimaa-painike ja ota kuva QR-koodista. Onnistunut leimaustieto siirtyy automaattisesti MOBO:n verkkosivulle. Suunnistettuasi voit antaa palautetta radan lisätiedot/palaute-näkymässä ja omia leimauksia voi tutkia puhelimesta My MOBO-sivulta tai sovelluksen verkkosivuilta mobo.osport.ee

Osoitteesta http://www.suunnistusliitto.fi/harraste/kiintorastit/mobo-suunnista-alypuhelimella/ löytyy myös lisätietoa MOBO:sta. Mobosuunnistuksen kotisivut, joista löytyy koko maailman radat sekä tilastotietoa radoittain: http://mobo.osport.ee/

Lyhyet kuvaukset Lapuan radoista:

Ritamäki

Lähtöpaikka on Ritavuoren pururadan laavulla, rasteja 20 kpl. Maasto on Ritavuoren ulkoilualuetta, jossa on runsaasti polkuja. Kauimmaiset rastit menevät jo muutamien kilometrien päähän Ritavuorelta ja ovat suunnistuksellisestikin vaativia. Kulkukelpoisuus on pääosin hyvä eikä suuria korkeuseroja ole.

Ritamäen mobokartta pdf-tiedostonaSimpsiö

Lähtöpaikkoja on kaksi: hiihtomaja ja Rasti-Simpsiö (Mastontie 87). Rasteja 30 kpl. Maasto on polkurikasta ulkoilumaastoa, jossa on osin suuret korkeuserot. Rasteja on eri vaativuustasoisia, joista osa on erittäin vaativia ja sopivat myös kilpasuunnistajien harjoitteluun.

Simpsiön mobokartta pdf-tiedostona

Uimahalli-Urheilutalo

Lähtöpaikka Uimahallin oven viereisellä seinällä. Rasteja 14 kpl. Maasto on pääosin puistoa ja koulujen aluetta, jossa liikkuminen on helppoa. Osa rasteista on tuhoutunut/ hävinnyt, mutta osa rasteista on vielä suunnistettavissa.

-