Virkiäläissuunnistajat terävänä kauden avauksessa Minkenin kansallisissa
Julkaistu: 14.06.2020 00.00

Monåssa sunnuntaina 7.6. suunnistetun IF Minkenin kansallisen keskimatkan 460:een rajoitettu osanottajamäärä myytiin loppuun jo ennen ilmoittautumisen umpeutumista. Vaikka kauden aloituksessa haussa on lähinnä kilpailutuntuma pitkän harjoituskauden jälkeen, nähtiin Monåssa silti jo ilahduttavan runsaasti onnistumisia 25 virkiäläissuunnistajan toimesta ja kilpailurutiinin ruosteet karisivat maastoon.

Jo edellispäivänä onnistuneen startin kauteen ehtivät Jyväskylän eteläpuolella Luhangassa ottamaan miesten kovatasoisen pääsarjan 19:nneksi suunnistanut Antton Sankelo sekä D14-sarjan voittoon suunnistanut Sini Hietala. Miesten 5,67 km radalla Sankelo jäi voiton vieneestä Helsingin Suunnistajien maajoukkuemies Topi Syrjäläisestä reilut neljä minuuttia.

Suurin osa virkiäläisistä suuntasi kuitenkin kauden avaukseen hiukan tutumpaan maastotyyppiin Uuteenkaarlepyyhyn. Lisää mielenkiintoa kauden avaukseen toi kevään poikkeusoloista huolimatta hyvin sujunut talviharjoituskausi sekä täksi kaudeksi useammalla uudella suunnistajalla vahvistunut miesten edustusryhmä, joka tekikin päivän kisassa kelpo avauksen.

Reilun 30 miehen startatessa 4,9 km radalle leimasi Mikko Poutanen parhaana virkiäläisenä neljänneksi ajalla 32:00, Miikka Ketonen viidenneksi 32:40 ja vielä Teemu Rantala kuudenneksi kolme sekuntia Ketosesta. - Olo ei ollut kyllä kovin tuore, valitteli Poutanen hieman tukkoiselta tuntunutta menoa. Miehistä ainoana alle puoleen tuntiin radan selvitti vielä toissa kaudella maajoukkueessa suunnistanut ja viime syksyllä päävalmentajan pestissä aloittanut Fredric Portin, jonka ajalla 28:45 eroa päivän kakkoseen Samu Heiskaan kertyi reilu minuutti ja Poutaseen 3:15. Virkiä-rintamaa täydensivät vielä sijoille 8 ja 12 suunnistaneet Lauri Koivumäki ja Mikko Pajukangas sekä nuorista pääsarjan vauhtia testannut Sampo Sankelo (19.). Toni-Antti Viitasaaren avaus jäi tällä kertaa yhtä käden ojennusta vajaaksi, kun 7-leima jäi poimimatta kiven takaa ajatuksen ollessa jo kohti kahdeksatta rastia.

Mikko Poutanen suunnisti virkiäläisrintaman etunenässä H21:n neljänneksi.

Myös nuorissa virkiäläisten päivä sujui hyvässä myötätuulessa. D18-sarjan 2,7 kilometrillä voittoon suunnisti Emmi Hietala ajalla 20:59. Sujuvan suunnistuksen ja vauhdin turvin eroa takana tuleviin oli jo minuutin verran, josta loppupään rastille kaarroksen jälkeen jäi vielä 20 sekuntia etumatkaa Kokkolan Milja Hyyppään. Poikien 18-sarjassa 3,7 kilometrin radalla voittoon suunnisti puolestaan Teemu Pihlajamäki ja vaikka sujuvuus oli tuntunut vielä olevan hakusessa, eroa Botnian Gustav Forselliin kertyi 2,5 minuuttia. Päivän kolmas virkiäläisvoitto kirjattiin tyttöjen 16-sarjassa, kun Peppi Sikkilä leimasi 2 kilometrin radan pohjat 16:35, minuutin erolla VaaSun Penne Lautamoon.

Kärjen tuntumaan sarjoissaan ylsivät myös H16-sarjan tiukassa kisassa jaetulle kakkostilalle suunnistanut Verneri Sankelo ja samalle minuutille kuudenneksi tullut Juuso Ekola, D14-sarjan kolmonen Sini Hietala sekä D12-sarjan kakkonen Iines Sikkilä. Tyttöjen 12-sarjassa Virkiällä onkin kasvamassa taitavia suunnistajan alkuja, kun Iineksen lisäksi parinkymmenen tytön sarjassa viidenneksi suunnisti Sanni Kankaanpää, kuudenneksi Nanna Nivukoski ja kymmenenneksi ensimmäisen suoran suunnistuksensa hienosti selvittänyt vuotta nuorempi Sanni Sippola.

10-vuotiaiden tyttöjen ja poikien rastireittisarjoissa Virkiän 9-vuotiaista Veera Sippola oli tyttöjen neljäs ja pojissa Samu Hietala (5.) ja Iivari Honkanen (11.) aloittivat myös kautensa mukavasti hymyssä suin.

E-P:n kilpailukausi jatkuu 11.-12.7. Lapualla, kun Virkiän kaksipäiväiset kesäkansalliset suunnistetaan Simpsiöllä.