Suunnistusseminaari kokosi seuraväkeä Pajulahteen
9.2.2020 21:36 Uutiset / Jaoston pääsivusto

Seminaarioppien lisäksi Virkiälle Nuori Suunta -stipendi pitkäjänteisestä nuorisotoiminnan kehittämisestä.

Seuratoiminnan johtamisen, valmennuksen ja nuorisotoiminnan ajankohtaisia aiheita ja näkökulmia esitellyt Suunnistusseminaari järjestettiin 8.-9.2.2020 Pajulahden urheiluopistolla Nastolassa. Virkiä oli mukana monipuolisessa viikonlopussa jo perjantaina, kun Suunta Huipulle -seuraohjelman seurat kokoontuivat illaksi käymään läpi edellisen tapaamisen jälkeen annettuja 15-20 vuotiaiden valmennustoiminnan kehittämistehtäviä.

Seuran johtamisesta sekä markkinoinnin, palvelumuotoilun ja tapahtumatuotannon parhaista kokemuksista ja käytännöistä keskusteltiin Keski-Suomen Liikunnan seurakehittäjä Laura Härkösen vetämänä. Mieleen jäi mm. seuraava:


Kuulijoita haastettiin myös pohtimaan seuran tuloja ja menoja ja varainhankinnan muodoista keskusteltiin pienryhmissä. Entä mitkä ovat seuran ydintuotteet, mitä on niiden tuotteistus, miten palvelut hinnoitellaan sekä mikä on seuran markkinoinnin ydinviesti?

Helsingin Suunnistajat ja Espoon Suunta kertoivat kokemuksia toiminnanjohtajan palkkaamisesta suunnistusseurassa. Tutkimusten mukaan yli 200 jäsenen seurat ovat parhaiten onnistuneet jatkamaan päätoimisen palkkausta myös hanketuen jälkeen. Hyvänä ideana esille tuli myös EsSu kokeilemat seuraillat kerran kuussa, joka sisälsi aktiviteetin lisäksi makkaranpaistoa ja koulutus/info-osuuden.

Valmennusasiaa

Iltapäivällä siirryttiin valmennuksen aiheisiin, kun Pajulahden valmennuskeskuksen Rami Virlander ja Juha Sorvisto esittelivät juoksijan liikehallintaa ja tapoja seurata ominaisuuksien kehittymistä. Käytännön harjoitusdemoon pääsivät mukaan myös seminaariosallistujat. Demossa nähtyjä verryttely- ja koordinaatioliikkeitä tullaan hyödyntämään myös Virkiän tulevissa harjoituksissa.


Sprinttiharjoittelu ja Knock-out sprinttidemo

Maajoukkuevalmentajien ja Team2025-urheilijoiden esittelemä Knock-out sprintin demo ulkona esitteli uuden sprinttimuodon järjestämistä ja yleisösprintti ehdittiin myös suunnistaa ennen hämärän tuloa. Akseli Ruoholan ja valmentaja Olli Mattilan esitys Nuoren urheilijan harjoittelusta ja haasteista urheilijan polulla oli mielenkiintoista kuultavaa, kuten urheilijan polun esitykset aina ovat.


Vuoden parhaat

Illan päätti päivällisen jälkeinen vuoden parhaiden palkitseminen. Vuoden parhaiden palkintojen lisäksi jaettiin nuorisostipendit eri suunnistusmuotojen lupaaville nuorille sekä Lapuan Virkiän suunnistusjaostolle myönnetty Sitowisen lahjoittama 500 e Nuori Suunta -stipendi. Tunnustuksen laadukkaasta työstä sekä pitkäjänteisestä nuorten ohjaus- ja valmennustoiminnan kehittämisestä vastaanottivat seuran puolesta Lassi Hietala ja Tero Viljanen. Hyvä Virkiä!


Suorituskyky ja voimaharjoittelu

Sunnuntain ohjelma oli pyhitetty pääosin valmennusluennoille ja -demoille. Pajulahden valmennuksen kehittäjänä toimivan Nikke Vilmin Suorituskykyisyys ja voimaharjoittelu urheilussa antoi hyvää tietoa mm. siitä, miten myös voimaharjoittelu voi tukea parhaan kestävyyssuorituskyvyn esille saamista hermotuksen ja lihasten paremman aktivoinnin parantuessa. Voimaharjoittelun on oltava lajivaatimusten mukaista ja riittävän säännöllistä. Talvikaudella 2-3 krt/vkossa mahdollistaa ominaisuuksien kehittämisen ja kilpailukaudella 1 krt/vkossa ylläpitää saavutetun tason. Pajulahti-hallissa saimme vielä juoksulihaksia aktivoivista liikkeistä ja nopeusvoimaharjoitteista vielä hyvät käytännön mallisuoritukset ja vinkkejä harjoittelun ohjelmointiin muun kestävyysharjoittelun oheen. Pajulahti-hallissa demoiltiin myös Pauli Leinosen ja Jenny Rayn saliharjoitteluun sopivilla esimerkeillä ja näistäkin lähti hyviä ideoita kotiin viemisiksi.


Antoisa viikonloppu tarjosi monipuolisesti uusia ideoita ja ajatuksia. Suunta Huipulle -ohjelman seuraavalla rastivälillä seurojen tehtävänä on laatia seuran oma suunnistajanpolku ja suunnitelmia arvioidaan ohjelman viimeisellä kokoontumisrastilla 15.-17.5. Pajulahdessa.

Seminaariesitysten materiaalit ovat saatavilla osoitteessa https://www.suunnistusliitto.fi/seurat/seurakehittaminen/suunnistusseminaari/.


   
Lisää uutisia
Suunnistus
«  Syyskuu   »
Kategoriat