Virkiän mitaliputki jatkui - Sampo Sankelolle hopeaa SM-yökilpailuista
Julkaistu: 08.10.2019 00.00

Jämsän Himoksen rinteet tarjosivat tänä vuonna haastavaa yösuunnistusta ja paljon korkeuseroja SM-yökisoissa, jossa suorituksen hallinta ratkaisi suunnistajien paremmuusjärjestyksen.

Sampo Sankelo oli erittäin sisuuntunut edellisviikonlopun SM-sprintin pettymyksestään, jolloin tuloksena oli hylkäys väärällä rastilla leimaamisen johdosta ja nuorimies lähtikin mitali mielessään H16 sarjan 5,5 kilometrin reitille. Radan alkuosan pieni virhe vei aikaa sen verran, että 1,8 kilometrin väliajoissa Sampo oli kisassa neljäntenä niukasti mitalisijojen ulkopuolella. Loppu sujui kuitenkin sen verran vauhdikkaasti toiseksi viimeisen rastin parin minuutin virheestä huolimatta, että Sampo nousi hienosti SM-hopealle. Taistelu hopeasta oli tiukkaa, sillä lähestymisrastilla puoli kilometriä ennen maalia Kuopion Santeri Kirjavainen oli Sampoa vielä neljä sekuntia edellä ja kiinni hopeamitalissa. Sampon loppurutistus oli kuitenkin sen verran vahva, että Kirjavainen joutui taipumaan lopulta kolmella sekunnilla pronssille. Näin Sampon viimevuotinen SM-pronssi H15 sarjasta kirkastui tänä vuonna hopeaksi. H16 sarjan suomenmestariksi juoksi Tampereen Pyrinnön Riku Gröhn, joka puolusti näin menestyksekkäästi viimevuotista mestaruuttaan. Gröhn lähti kolme minuuttia Sampon perään ja tavoitti hänet aivan radan lopussa Sampon virheen myötä. Näin nuorten miesten väliseksi eroksi jäi maalissa 2.59.

Sampo oli maalissa tyytyväinen, että suoritus palkittiin mitalilla. – Pari pientä virhettä tuli, alussa yksi minuutin virhe ja toiseksi viimeistä hain parisen minuuttia ja siinä Riku sai minut kiinni. Täytyy kuitenkin olla tyytyväinen, että hopeaa ja mitali tuli, Sampo jutteli. Ja vielä jäi nälkää tuleviin SM-kisoihin. – Vielä en ole sitä SM-kultaa voittanut, Sampo hymyili päättäväisenä.

Sampon isoveli Antton osoitti jälleen, että hallitsee yösuunnistuksen. Tuloksena oli komea 8.sija H20 sarjassa. Parempaankin oli mahdollisuuksia, sillä väliajoissa vielä viidentenä ollut Antton teki reilun kolmen minuutin virheen radan loppuosassa. Lisäksi kisan hopeamies Kouvolan Arttu Lindqvist toi mukanaan kolme edellään lähtenyttä, jotka kiilasivat juuri niukasti Anttonin edelle. Syyttä ei Antton harmitellut, että parempaankin oli kisassa mahdollisuuksia.

Virkiän kolmannen plaketin toi Emmi Hietala D16-sarjassa ollen kisan yhdeksäs. Emmi on hienosti vakiinnuttanut paikkansa sijoilla 6-10 SM-kisoissa ja nyt on vain otettava se seuraava askel, jotta mitalisijat ovat mahdollisia. Himoksen rinteillä yksi rasti laakealla rinnealueella osoittautui tällä kertaa liian vaikeaksi ja siinä meni viitisen minuuttia ylimääräistä ja samalla mitalisijat karkasivat Emmiltä. Muissa sarjoissa 20 parhaan joukkoon ylsivät vielä H15 sarjassa Juuso Ekola (14.) ja Verneri Sankelo (18.)

Kauden 2019 SM-kisat saadaan päätökseen Sipoonkorven kansallispuistossa Vantaalla, jossa juostaan SM-erikoispitkä 20. lokakuuta.