Pojat SM-viestihopealle, sprintistä plaketteja ja Pepille SM-hopeaa
Julkaistu: 08.10.2019 00.00

Viestissä 16-vuotisten poikien joukkue nousi 36 joukkueen kamppailussa SM-hopealle. 1-osuudella Sampo Sankelo rakenteli erinomaisen startin viestille vaihtaen toisena, samassa nipussa Kuopion Suunnistajien ja Tampereen Pyrinnön kanssa. 2. osuudella Pyrintö meni menojaan yli 8 minuutin päähän muista, mutta viesti säilyi tasaisena takana tulleiden tehdessä isojakin virheitä. Pienipiirteisen rinteen nelosrastia hakenut Juuso Ekola vaihtoi neljäntenä ja lähetti matkaan Stepan Alexandrovin 2 minuutin päässä mitalista. Päivän nopeimmalla osuusajalla Alexandrov kiilasi kakkospaikalle jo radan puolivälissä ja näin Virkiä palasi hopealla pitkän tauon jälkeen viestin mitalikantaan.

Potentiaalia SM-plakettisijoille 4-10 oli myös muilla virkiäläisjoukkueilla, mutta tällä kertaa maasto vei voiton yllätyksellisessä viestissä. H16-sarjan toinen kolmikko Teemu Pihlajamäki, Verneri Sankelo ja Luka Kisil oli tasaisella joukkuesuorituksella 14. Tyttöjen D16-joukkueessa 14-ikäiset Peppi Sikkilä ja Aino Kankaanpää veivät aloitusosuuksia ja Emmi Hietala ankkuroi joukkueen sijalle 11. Kalavelkoja ensi vuodelle jäi myös H20-joukkueella, kun Juho Koivisto, Juho Kangas ja Antton Sankelo leimasivat sijalle 12.

Sprinttiä Forssan kulttuurimaisemassa

Forssan SM-sprintissä päivä alkoi aamukarsinnoilla, joista tiensä 30 parhaan A-finaaleihin lunasti 11 anttipaitaa. Kun finaalien aika koitti, pistivät virkiäläiset vielä uutta lyöntiä ja yhteissaldona oli lopulta yhden hopean lisäksi peräti neljä plakettisijaa. Oman haasteensa 15-20 rastia sisältäneiden ratojen reitinvalintoihin toivat maastoon rakennetut lisäaidat, jolloin optimireitit poikkesivat välillä hyvinkin kauas rastiväliviivasta.

Tytöt vauhdissa, Peppi Sikkilä SM-hopealle

Jos oli viesti poikien juhlaa, olivat vuorostaan tytöt kovassa sprinttivireessä. Karsinnan viidentenä D14-sarjan finaaliin startannut Aino Kankaanpää leimasi 2,6 kilometrin radalla 18 rastia aikaan 13:06 ja otti ensimmäisen SM-plakettinsa sijoittuen seitsemänneksi. Minuuttia myöhemmin startannut Peppi Sikkilä tuli viimeiset rastivälit tuulispäänä ja ajalla 12:37 otti komeasti SM-hopeaa. Espoon Suunnan Silva Kempin vietyä mestaruuden 32 sekunnin erolla ratkesivat hopea ja pronssi vasta aivan viimeisillä rastiväleillä, kun 15 sekunnin takamatka kääntyi 5 sekunnin eduksi. – Pieniä virheitä tuli alussa, mutta sen jälkeen meni hyvin, summasi Peppi suoritustaan. D16-sarjassa Emmi Hietala haki hyvää suoritusta karsinnan yhdeksäntenä. Kauden paras sprintti tuli oikeaan paikkaan ja tuloksena oli 6. sija samalla ajalla LS-37:n Lilia Karttusen kanssa.

H16-sarjassa karsinnan ykkönen Stepan Alexandrov ja kolmonen Sampo Sankelo olivat ennakkoon vahvimmat kandidaatit kärkipaikoille. Myös Teemu Pihlajamäellä oli alla lupaava karsintajuoksu. Radan tekninen alkuosa toi kuitenkin vauhdilla startanneille pojille pieniä mutkia matkaan ja Sankelon tuloksena oli harmillinen hylkäys väärästä kakkosrastista. Teemu Pihlajamäki leimasi puolestaan sijalle 26. Puhtaimmin radasta selvisi Stepan Alexandrov, joka yhdestä hitaammasta kierrosta huolimatta suunnisti jaetulle 5. sijalle 31 sekuntia voittajasta.

Neljäs plakettisija tuli H15-sarjasta, missä viime vuonna pronssille sprintanneen Juuso Ekolan reitinvalinnat purivat myös Forssan kaduilla. Jännitettävää riitti loppuun saakka, ennen kuin jaettu 10. sija varmistui. Kelpo viikonlopun suunnisti myös hyvän syysvireen löytänyt Verneri Sankelo, kun viestissä osuuden neljänneksi nopeimman ajan ohella sprintistä tuli H15-sarjan 16. sija. Isoveli Antton oli puolestaan H20-sarjan sprinttifinaalissa 25. H40-sarjan karsinnan nelonen Teemu Rantala oli 3,2 kilometrin ja 18 rastin radalla finaalin 13.

Miesten yleisessä A-finaalipaikkaan tähdännyt ja sinne myös karsintaeränsä kymmenentenä yltänyt Ats Sõnajalg oli finaalissa 45:s. Miesten sprinttimestaruus meni Kalevan Rastin Miika Kirmulalle.

Karsinnan loppurasteilla finaalipaikasta jäänyt Juho Kangas paikkasi päivää ottamalla B-finaalin voiton ajalla 15:49, millä A-finaalissa sijoitus olisi ollut 20 joukossa. Karsinnan lähtöaikasekaannuksen vuoksi finaalista jäänyt Luka Kisil oli B-finaalin kakkonen.

Syksyn SM-rupeama jatkuu 28.9. Jämsässä SM-yösuunnistuksen merkeissä.