Sampo SM-pitkän kuudes
Julkaistu: 08.10.2019 00.00

Lauantaina juostun karsinnan 15. nopeimpana A-finaaliin lähteneen Sampon lisäksi 50 A-finalistin joukkoon suunnistivat H15:ssä Juuso Ekola (karsinnan 13.), Emmi Hietala (karsinnan 14.) sekä H40-karsintaeränsä kolmanneksi leimannut Teemu Rantala. Vaikka suurta leikkuria ei kaikissa sarjassa ollut tiedossa ja maltti oli mukana, osoittautui karsintamaasto varsin vaativaksi ja teetti pieniä ja myös isompia virheitä monelle suunnistajalle. Isomman haun myötä A-finaalipaikka karkasi myös H18-sarjassa juosseilta Juho Koivistolta ja Juho Kankaalta, kun reilulle puolelle kahden karsintaerän kilpailijoista riittäneisiin finaalipaikkoihin jäi eroa 2,5 ja 5 minuuttia.

Sunnuntain A-finaaleissa erityisesti nuorten radat eivät hieman yllättäen yltäneetkään aivan Fiskarsin parhaille ja vaativimmille alueille, kuten karsinnassa. Loivapiirteisemmässä ja vihreämmässä maaston eteläosassa vaadittiin vauhtia ja virheiden jäädessä vähiin myös erot olivat pieniä. H16-sarjassa matkana oli 7,5 km, jolla mestariksi suunnistanut Aarni Ronkainen repi neljän minuutin eron muihin. Sairastumisten vuoksi veljessarjasta ainoana viivalle päässyt Sampo Sankelo ei hänkään aivan täydessä kunnossa matkaa taittanut ja alkumatkasta tuli myös pieniä koukkuja. Puolimatkassa suunnistus alkoi kuitenkin sujua ja kovalla taisteluasenteella kuudes sija säilyi puolimatkasta aina maaliin saakka, ennen kahta samalla minuuttiluvulla maaliin saapunutta kilpakumppania. Voittajaan oli maalissa eroa 7 minuuttia ja kakkoseen kolmisen minuuttia.

D16-sarjan 5,9 kilometrillä Emmi Hietala suunnisti 14:nneksi. Alun sujuessa hyvin optimireittejä, oli päivän ykkönen vielä 4-rastilla samassa vauhdissa. Pari kaarrosta pois nopeimmalta reitiltä verottivat loppumatkalla sijoja ja eroa plakettisijaan kertyi 1,5 minuuttia. Marginaalien ollessa pieniä, olivat tytöt 5:nnestä 14:nteen alle 3 minuutin sisällä. H15-sarjan 6,6 kilometrillä Juuso Ekola aloitti niin ikään sujuvasti ollen 9-rastilla 13:ntena. Parin seuraavan rastin teettäessä pientä harmia, oli sijoitus ensimmäiseltä SM-pitkältä lopulta 19. Samaan 10-20:n haarukkaan suunnisti myös Teemu Rantala leimaten H40-sarjan sijalle 14:nneksi. H18-sarjan B-finaalissa Juho Koivisto oli 7,7 kilometrillä kuudes.