​Lotta Nivukoski nuorten EM-kisoissa
KilparyhmäJulkaistu: 05.07.2024 15.44

​Lotta Nivukoski nuorten EM-kisoissa

Virkiän 18-vuotias suunnistaja Lotta Nivukoski suunnisti Suomi-paidassa Puolan Szczecinissä järjestetyissä nuorten EM-kilpailuissa. 16- ja 18-vuotisten tyttöjen ja poikien sarjoissa Suomi oli mukana täydellä neljän urheilijan vahvuudella jokaisessa sarjassa. Kaiken kaikkiaan arvokisamenestystä tavoitteli nuoria urheilijoita lähes 30 maasta.

Pitkällä matkalla suomaisnuoret eivät vielä yltäneet mitalivauhtiin, pistesijoihin kylläkin. Avausmatkalla Nivukosken sijoitus sadan tytön joukossa oli 58., kun paras suomalainen oli 14:nneksi sijoittunut Venla Lehtonen. Reilun 7 kilometrin radalla nousua kertyi peräti 375 m.

- Pitkä matka oli fyysisesti tosi rankka ja huonon kulkupäivän lisäksi muutamat reitinvalinnat ja lopun rastinottovirheet verottivat suoritusta, kertasi Lotta avauskisaa. Meillä oli keväällä Hankasalmen suunnistuslukion leiri Gdanskissa, siellä sain hyvää tuntumaa maastotyypistä, joten tiesin kyllä mitä odottaa.

Toisena matkana juostu sprintti kulki jo mukavasti ja Nivukosken sijoitus oli toiseksi parhaana suomalaisena 29., +1:55 kultaa suunnistaneesta Unkarin Janka Mikesistä.

-Sprinttiin olin valmistautunut paremmin ja se olikin sujuvaa menoa, vain yksi puskan väärälle puolelle juoksu alkumatkasta. Juoksu kulki, mutta ei vielä riittävästi Euroopan tasoon nähden. Rata oli ehkä hieman tylsä, lähinnä oikea vai vasen -valintaa.

3-osuuksiseen viestiin Suomi nimesi joukkueet pitkän matkan perusteella. Nivukoskelle kokemusta karttui ranskalais- ja sveitsiläisjuoksijoiden kanssa yhdistelmäjoukkueessa ankkuriosuuden juoksulla.

Suomi saavutti kisoista kahden viestimitalin, 16-tyttöjen EM-kullan sekä 18-poikien hopean lisäksi kaksi mitalia 16-vuotisten tyttöjen sprintistä, Lotta Laakson ottaessa hopeaa ja Anni Jantusen pronssia.

- Kokemuksena arvokisamatka oli aivan mahtava ja joukkueen yhteishenki hyvä. Myös muiden onnistumisia oli kiva nähdä ja nyt näki myös, miten kova taso onkaan Euroopassa. Motivaatiota lähti matkaan reilusti, summasi Nivukoski arvokisadebyyttiään.

Kansainvälisiä startteja on luvassa vielä syksyllekin, kun sama EM-joukkue kisaa syyskuun lopulla myös nuorten Eurooppa cupissa Itävallassa.

Kuva: Tomasz Krysiak