Erikoispitkiltä menestystä ja kestävyysurheilun kokemusta
Julkaistu: 17.10.2021 17.40

Kauden viimeiset SM-kilpailut käytiin Tampereen Aitolahdella noin 20 km Tampereen keskustasta. Kyseessä oli erikoispitkien SM-kilpailu, joka koettelee kilpailijoita sekä fyysisesti pitkällä matkalla että henkisesti erikoispitkällä matkalla ja yhteislähdöllä. Pääsihteerinä kisassa hääräsi Virkiän entinen seuravalmentaja Tero Viljanen, joka vielä ennen lähtöjä kävi antamassa viime hetken tsempit virkiäläisille.

Miesten erikoispitkän pituus oli peräti 27,9 km hämäläisessä maastossa, jotka tunnetusti eivät ole niitä kevyimpiä maastoja. Rasteja radalla oli peräti 43 ja hajonta toteutettiin perhoslenkein ja kartanvaihdoin. Virkiältä mukana olivat ensimmäistä pääsarjakauttaan suunnistava Antton Sankelo sekä viimevuotista 10.sijaan puolustamaan lähtenyt Mikko Pajukangas. Molempien miesten harmiksi virhe sattui heti ensimmäisellä lenkillä 10.rastille, jossa kärkiletka pääsi karkaamaan molemmilta. Virhe osoittautui sellaiseksi, että loppulenkki menikin yksin suunnistamiseksi eikä hyviä letkoja ollut kummallekaan tarjolla. Hyvin miehet lopun suunnistivatkin ja loppusijat nousivat pikkuhiljaa maalia kohti monien edellä olevien voimien loppuessa. Miehet olivat hienosti kymppikärjen tuntumassa sijoilla 12 ja 13. Yli kolmen tunnin suunnistuksen jälkeen miesten välillä oli eroa 28 sekuntia eivätkä miehet olleet näkötuntumassa toisiinsa missään vaiheessa. Mestariksi suunnisti ex-virkiäläinen Samu Heiska komealla juoksulla ja rohkeilla reitinvalinnoilla.

27 kilometrin suunnistuksen jälkeen Virkiän miehillä näin pieni ero eikä kertaakaan näkötuntumaa toisiinsa koko kisassa.

H20 sarjassa Olli Koivumäki jatkoi hienoa SM-sarjaansa napaten 6.sijan 20,7 km:n radalla. Ollin suunnistus oli erittäin nousujohteista ja mies napsikin sijoja ylöspäin maalin lähestyessä. Vasta 2 tunnin kohdalla ja 20 minuuttia ennen maalia mies nousi 10 parhaan joukkoon ja vielä neljän miehen loppukirissä nousi komeasti kuudenneksi.

H18 sarjassa Sampo Sankelo ja Teemu Pihlajamäki juoksivat kohti hyvää sijoitusta, mutta lopun vaativat rastit väsyneenä tuottivat vaikeuksia loppusijojen ollessa 20 ja 21. Samassa sarjassa Pietari Jussinmäki taisteli loppusijalle 27.

Emmi Hietalan sijoitus saman ikäisten tyttöjen sarjassa oli 19.Emmin sanojen mukaan virheet olivat keskikokoisia eikä alun virheiden jälkeen enää päässyt mukaan vauhdikkaisiin letkoihin.

D16 sarjassa mitalista taisteli aivan viimeiselle rastille saakka Peppi Sikkilä. Pitkässä hakkiokirissä viimeiselle rastille oksaan kompastuminen ja kaatuminen antoi kilpasiskoille sen verran etumatkaa, että mitalikaksikko ehti karkuun ja Peppi tuli maaliin hienolla 4.sijalla. Samassa sarjassa plaketin nappasi myös Aino Kankaanpää, jonka nousujohteinen suunnistus tuotti 10.sijan ja pääsyn mitalirivistöön. Aida Koivisto suunnisti yli 10 km:n reitillä sijan 23 samassa sarjassa. Nuorimpien tyttöjen D15 sarjassa Lotta Nivukoski oli Pepin tapaan mitalin tuntumassa. Tuloksena oli hyvä 5.sija tiukassa kisassa, jossa mitalisijat vaihtuivat aivan viimeisillä rasteilla. Matilda Suokko suunnisti hyvävoimaisena sijalle 21.

Vanhemmissa sarjoissa Hellanmaan koulun rehtori Teemu Rantala juoksi komeasti sijalle 4 vaativalla 20,2 km:n reitillä lähes 40 kilpailijan joukossa. D35 sarjassa Maarit Korpi suunnisti 17.sijan.