Kilpailu on iloinen osa suunnistusharrastusta. Kun suunnistuskoululainen on innostunut harrastuksesta ja perustaidot alkavat olla tuttuja, kannustetaan lapsia lähtemään mukaan esimerkiksi oravapolku- ja muihin lähialueen kilpailuihin. Kilpailut ovat hyvää harjoitusta ja niissä on hieno tunnelma. Jokainen suoritus huomioidaan ja lasten sarjoissa kaikki osallistujat palkitaan.

Lapsen kehityksen kannalta hyvä kilpailu syntyy ikätasoon sopivasta kilpailemisen tavasta ja lapsille sopivista olosuhteista. Lasten radoilla maasto on turvallinen, selkeä ja hyväkulkuinen. Kilpailut tarjoavat oppimisen mahdollisuuksia ja herättävät halun oppia uutta.

10 vuotta täyttävät ja nuoremmat kilpailevat RR-radalla (rastireitti, esim. pojat H10RR, tytöt D10RR). Rastireitillä maastossa kulkee yhtenäinen nauha eli siimari, joka on myös piirrettynä karttaan. Suunnistuskoulussa käytetään usein RR-rataa. Reitin varrella on yleensä 4-6 rastia ja se tukeutuu pääosin teihin, polkuihin ja muihin selkeisiin kohteisiin sekä tarjoaa muutamia oikaisumahdollisuuksia. Pituudeltaan RR-radat ovat yleensä 1,2 - 2 km.

TR-radalla eli tukireitillä kilpailevat 11-12 -vuotiaat lapset, sarjoissa H12TR ja D12TR. Tämän ikäisille on usein tarjolla myös ns. suoria ratoja, joihin voi siirtyä kun lapsi haluaa uusia suunnistushaasteita. Tukireitillä maastossa kulkee samanlainen yhtenäinen nauha kuin RR-radalla ja se on myös merkitty kartalle. Rastit sijaitsevat lyhyen matkan päässä nauhasta.

Suunnistuskoulumaksu sisältää vakuutuksellisen lisenssin ja lisäksi jaosto tukee lasten ja nuorten kilpailuihin osallistumista maksamalla osallistumismaksun. Kilpailuihin ilmoittautuminen tapahtuu IRMA-palvelussa (http://irma.suunnistusliitto.fi), tarkempia ohjeita ilmoittautumiseen saat suunnistuskoulun ohjaajilta. Heiltä voit myös kysyä lisenssinumeron, jonka avulla voit itse kirjautua IRMA-palveluun ja ilmoittaa lapsen kilpailuihin.