Suuntaa luontoon – luontoliikuntahanke kannustaa ja ohjaa nuoria liikkumaan luonnossa
28.4.2020 14:11 Uutiset / Jaoston pääsivusto

Suuntaa luontoon projektipäällikkö Tero Viljanen on jo sijoittanut rasteja maastoon nuorten löydettäväksi.

Lapuan Virkiä on yhteistyössä Kauhavan seurojen Alahärmän Kisan, Kauhavan Wisan ja Kortesjärven Järvi-Veikkojen kanssa käynnistänyt kaksivuotisen Suuntaa luontoon – Nuorten luontoliikunnan harrastusmahdollisuuksien parantaminen hankkeen. Kehittämishanke on saanut rahoituksen Leader Aisapari ry:ltä ja se toteutetaan Lapuan ja Kauhavan alueella 1.4.2020-31.7.2022.

Hankkeen projektipäälliköksi on valittu Tero Viljanen (46), joka aiemmin toimi Virkiän URHEA-hankkeen projektipäällikkönä vuosina 2016-2018 ja on sen jälkeen toiminut Virkiän suunnistusjaoston osa-aikaisena seuravalmentajana. Viljanen on jo aloittanut työssään projektipäällikkönä.

Kun myös Etelä-Pohjanmaalla on tällä hetkellä haasteena lasten ja nuorten liikuntamäärän väheneminen, niin lapsia ja nuoria tulisi kannustaa erityisesti hengästyttävään liikuntaan, minkä lisäksi tulisi kuormittaa tuki- ja liikuntaelimiä sekä tasapainoa, ketteryyttä ja nopeutta. Luontoliikunnassa näiden ominaisuuksien kehittyminen yhdistyy poikkeuksellisella tavalla. Luontoliikunnalla on myös monia tutkittuja terveyshyötyjä, joiden vaikutukset tulevat nopeasti ja säilyvät pitkään.

Seurojen välisellä yhteishankkeella on tarkoitus järjestää alueen nuorille erilaisia yhteisiä ja alueella kiertäviä luontoliikuntaharjoituksia ja tapahtumia. Tällaisia ovat mm. erilaiset suunnistusharjoitukset, metsävaellukset, polkujuoksulenkit, lamppulenkit ja lajikokeilut uusiin ja erilaisiin luontoliikuntamuotoihin. Myös yhteistyötä muiden luontoliikuntatahojen kanssa tehdään hankkeen aikana varsinkin erilaisten yhteisten tapahtumien muodossa. Myös tavalliset kuntoilijat ja kuntalaiset pääsevät osallistumaan osaan tapahtumista.

- Hankkeen yhtenä tärkeänä tavoitteena on auttaa nuoria löytämään oman luontosuhteensa aivan uudella tavalla. Tälle nykyajalle on ominaista, että monet nuoret ovat varsin vieraantuneita luonnosta ja luonnossa liikkumisesta. Tämän hankkeen avulla toivomme nuorten saavan koko elämän kestävän innostuksen luonnossa liikkumiseen, projektipäällikkö Tero Viljanen kertoo hankkeen tavoitteista.

Hankkeen aikana perustetaan myös oma harrastekerho niille nuorille, joilla ei ole varsinaisia kilpailullisia tavoitteita suunnistuksessa tai muissa lajeissa, mutta jotka tykkäävät muuten liikkua luonnossa ja harrastaa luontoliikuntamuotoja ja toimia seuratoiminnassa muulla tavoin kuin kilpailemalla. Tällaisten nuorten kohdalla voi lopettaminen tulla helposti kyseeseen, mikäli he kokevat, ettei heille mielekästä toimintaa ole tarjolla.

Koronavirusepidemia tuo omat haasteensa myös tämän hankkeen toimintaan, mutta omatoiminen luonnossa liikkuminen on onneksi edelleen mahdollista, mikä on mahdollistanut hankkeen käynnistämisen.

- Olemme nyt aloittaneet omatoimisilla suunnistusharjoituksilla ja vaelluksilla ja tehneet esimerkiksi erilaisia suunnistusratoja, joita nuoret voivat omatoimisesti käydä suunnistamassa. Kokoontumisrajoitusten poistuttua aloitamme välittömästi varsinaiset johdetut yhteisharjoitukset ja tapahtumat, Viljanen kertoo hankkeen haastavasta alkutaipaleesta.

Hankkeen kotisivut:

Facebook:

Twitter:

Instagram:


   
Lisää uutisia
Lapuan Virkiä
«  Marraskuu   »
Kategoriat