SM-erikoispitkältä kauden viimeisen plaketit
Julkaistu: 22.10.2019 00.00

Kesän 2019 SM-kausi huipentui Vantaan Hakunilassa, kun kovan pohjakunnon mittarina sokeriksi pohjalle säästetyn SM-erikoispitkän radat halkoivat Sipoonkorven metsiä ristiin rastiin. Virkiäläisten meno ei hyytynyt kauden päätöksessä, sillä Teemu Rantalan H40-sarjan 5. sijan lisäksi nuorista plaketeille suunnistivat H16-pojissa Sampo Sankelo ja Teemu Pihlajamäki, 16-tytöissä Emmi Hietala sekä H20:ssä Antton Sankelo. Lisäksi Verneri Sankelo suunnisti H15-sarjan 10,7 kilometrillä sijalle 28.

Aamupäivän ensimmäisessä yhteislähdössä H16-pojat Teemu Pihlajamäki ja Sampo Sankelo olivat alusta saakka mukana kärkikymmenikössä, joka erottuikin pian muista. Hajontalenkeille tultaessa joukko jakaantui kahteen viiden miehen ryhmään, joista toisen onnistui karata reilun 30 sekunnin päähän, Teemu ja Sampo letkan neljäntenä ja viidentenä. Takaa-ajoryhmä pystyi kuitenkin vielä kuromaan eron 2,5 km loppuradalla kiinni ja tiukassa kamppailussa Sampo ja Teemu leimasivat lopulta peräkkäin seitsemänneksi ja kahdeksanneksi, noin minuutin voittajasta. -Hajontojen jälkeen päästiin parin muun kanssa hetkeksi karkuun, mutta rastille tehtiin pieni virhe ja Sampo ja toinen letka ehtivät juuri edelle. Lopun juoksupätkällä ei pystynyt enää heitä tavoittamaan, kertasi Teemu hienosti uran ensimmäisen SM-plaketin tuoneen kisan loppuratkaisuja.

Tyttöjen 16-sarjassa Emmi Hietala lähti myös startista kärjen vauhtiin. Kahden kilometrin kohdalla vauhti kasvoi ja pieniä eroja alkoi syntyä. Onnistuminen pitkällä 5-välillä nosti sijoitusta muutamalla pykälällä ja hajontalenkeille lähdettäessä sijoitus oli kolmas, reilun minuutti kärjestä, erojen ollessa kuitenkin vielä pieniä. Ratkaisevat erot syntyivät hajontalenkeillä pienistä kaarroksista. Maalissa kahdeksantena ajalla 1:34:02 leimannut Emmi oli tyytyväinen ensimmäiseen erikoispitkän plakettiin. Sarjan voiton vei Kangasala SK:n Fanny Kukonlehto vajaan neljän minuutin erolla.

H20-sarjassa tuore armeijan urheilukoululainen Antton Sankelo lähti haastamaan sarjan kärkeä tasan 20 kilometrin ja 30 rastin radalla. Ykkösrastilla ensimmäisenä leimannut Antton jatkoi kärkijoukossa, kunnes ensimmäiset hajontalenkit hajottivat hiukan joukkoa Anttonin leimatessa yhdeksäntenä. -Sen jälkeen tuli pieniä virheitä, mutta toisten hajontalenkkien mentyä hyvin, huomasinkin koontirastilla saaneeni letkan taas kiinni ja peli oli taas auki, kertasi Antton noustuaan kamppailemaan sijoista 4-9. Maalissa sijoitus oli lopulta seitsemäs, kun voittoon suunnisti Vehkalahden Veikkojen Ilgvars Caune.

Mainioon suoritukseen ylsi myös Teemu Rantala H40-sarjassa, missä matkana oli 20,3 km. Väliaikalähdöillä suunnistetuissa ikäsarjoissa Rantala taittoi pitkään matkaa sijan kymmenen paikkeilla, mutta rastilta 17 alkanut kova loppuveto tuotti tulosta. Viimeinen puristus oli tarpeen vielä 400 metrin maalisuoralla, jonka Rantala kelasi sarjansa pohja-aikaan ja nousi kaksi sijaa viidenneksi. Sarjan voiton vei Lappeen Riennon Jonne Lakanen.